Çocuk Pilatesi, Pilatesin Çocuk Gelişimindeki Önemi

 

çocuk pilatesi

Pilates ve Çocuk (Çocuk Pilatesi)

Çocuklarda düzgün beslenme kadar bedensel aktiviteler( çocuk pilatesi ) de çok önemlidir. Her çocuğun başarılı bir birey olması; gelişim çağında uyguladığı zihinsel ve bedensel çalışmalarla doğru orantılıdır.  Genel olarak duruş bozuklukları  ilkokul çağındaki çocuklarda  daha yüksek bir oranda gözlemlenmektedir.  Çocukların yanlış hareket ve duruş alışkanlıkları daha sonraki ilerleyen gelişim dönemlerinde postural duruş bozukluklarına, kas ve iskelet sistemi gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Omurgada oluşan kifoz, lordoz ve skolyoz gibi vücut bozuklukları;  genel olarak gelişim çağlarında çeşitli sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak çocukların ağır sırt çantaları taşıması, ergenlik döneminde erken gelişim gösteren kız çocuklarının göğüs çevresinin gerektiğinden büyük olması ve bunu saklama ihtiyacı ile omuzlarının öne doğru kapanması  kifoz oluşumunu tetiklemektedir.

Lordoz ve skolyoz da ilerleyen duruş bozukluklarıdır. Bu gibi durumlarda önceden postür analiz yapılması ve tespit edilmesi daha sonra da kişiye özel egzersiz programlarının düzenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.  Verilen egzersizlerin çocuğun gelişim sürecine büyük katkısı olduğu görülmektedir. Pilates egzersizleri,  gelişim çağındaki çocukların kas, kemik ve eklem gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Duruş bozuklukları zaman içinde minimuma indirgenir. Anlama, kavrama ve motor becerileri üst düzeye çıkarılır. Çocukların denge konsantrasyonunu arttırır. Özellikle dans , kayak, paten, kiteboard , sörf  gibi dengenin ve rotasyonun üst düzeyde olduğu spor dallarına bir hazırlık yapar. Çünkü pilates sadece fiziksel bir çalışma değildir. Aynı zaman da çocuğun bedensel algısını, duygu ve vücut kontrolünü geliştirir.

Çocuk pilatesi dersleri İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi Timur Tekçe Pilates Stüdyomuzda verilmektedir.