Pilateste Güvenlik, Pilates Derslerinde Güvenliğin Önemi

pilateste güvenlik

Pilateste Güvenlik

Pilates derslerinde güvenlik ilk plandadır. İlk önce kişinin postür analizi yapılır. Varsa geçirdiği sakatlıklar ve rahatsızlıklar değerlendirilir. Ve bunların sonucunda kişiye özel, maksimum fayda sağlayacak güvenli bir egzersiz programı oluşturulur.

Egzersizlere ısınma hareketleri ile başlanır. Her egzersizi en ince ayrıntısına kadar bilen uzman eğitmenler ile çalışmak en önemli konulardan biridir. Ekipmanlar kullanılırken son derece dikkatli olunmalıdır. Çalışmalar periyodik olarak bakımı yapılan ekipmanlarla yapılmalıdır.

Hareketler temelden başlayıp öğretilmelidir. Kişi temel hareketleri tam yapmadan ileri seviye hareketlere geçilmemelidir. Egzersizler ile vücut esnetilmeli ve kas grupları güçlendirilmelidir. Belirli rahatsızlıklarda yapılmaması gereken hareketler kesinlikle uygulanmamalıdır. Egzersizlere başlamadan önce uygun vücut pozisyonuna gelinmelidir.

Egzersizler sırasında vücutta hissedilen herhangi bir ağrı anında eğitmene bilgi verilmelidir. Pilates ekipmanları; doğru ve dikkatli bir şekilde kullanılmadığında tehlikeli olabilirler. Bir egzersize başlamadan önce ekipman üzerinde doğru duruş sağlanmalıdır. Pilates egzersizlerinin doğru bir şekilde uygulanmaması özellikle en riskli bölgeler olan bel, omuzlar ve boyunda (eklem yerleri) çeşitli sakatlıklara sebep olabilir.

Güvenli pilates için merkezleme, nefes, kesinlik, kontrol, konsantrasyon ve akıcılık çok önemlidir. Merkezleme; güç merkezindeki (core) kasların aktif olmasıdır. Nefes Latince’de ‘ruhu içine almak’ anlamındadır. Burdan da anlaşılacağı üzere öğrencinin günlük ruh hali de nefesleri etkilemektedir. Pilateste hareketlerin belli bir kesinlikle (düzgünlükle) yapılması, faydası açısından da çok önemlidir. Kontrol, beden, ruh ve aklın birlikte kontrol edilmesidir. Konsantrasyon sağlanmazsa %50 si zihinsel olan hareketlerin tam anlamıyla yapılması mümkün olmaz. Hareketlerin belli bir akıcılıkta yapılması gerekir. Çalışmalar sırasında kişilerin farkındalığı da arttırılmalıdır.

Bilinçsiz yapılan egzersizlerin faydadan çok zararı olacağı unutulmamalıdır. Sağlıklı olmak adına yapılan egzersizlerin tüm hayatımız boyunca bizi etkileyecek problemler yaratmaması için uzman eğitmen ve ekipmanlar ile yapılan çalışmalar tercih edilmelidir. Çalışmalar sırasında kişilerin farkındalığı arttırılmalıdır.