Pilatesin Omurga Sağlığına Etkisi

pilatesin omurga sağlığına etkisi

Pilates Hakkında

Pilates; yüzyılımızın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Bedenin dengeli ve kontrollü tutulmasını sağlayan ve omurgayı destekleyen kaslar üzerinde yoğunlaşan bir egzersiz sistemidir.

Pilatesin Omurga Sağlığına Etkisi

Bel ve sırt ağrılarının en önemli sebeplerinden biri bel ve karın kaslarındaki kuvvetsizlik, pelvisin stabilizasyonunu sağlayan kasların zayıflığı, duruş bozuklukları, vücudun doğru kullanılmaması gibi nedenlerdir. Pilates egzersizleri ile bu kasları güçlendirip omurga sağlığımızın devamlılığını sağlamış oluruz.

Sırt ve bel iyileştirme de genellikle abdominallere odaklanılır; çünkü abdominaller sırtı destekler ve omurga üzerindeki baskıyı hafifletirler.

Stabilizasyon açısından en önemli abdominal kasları, transvers abdominus (TA) ‘tur. Bel kemiğinin yapısından ve şeklinden dolayı, abdominaller alt omurgayı, orta ve üst sırt ekstensörleri ise üst omurgayı desteklerler. Bu kas gruplarının gelişimi, bir sırt ve bel iyileştirme programının odak yönü olmalıdır.

Alt sırt genellikle gergin olmasına rağmen yine de zayıf olabilir. Dolayısıyla aynı zamanda iyi bir abdominal destek ile birlikte alt sırtı güçlendirmek ve esnetmek önemlidir. Multifidus kası gövde stabilizasyonunda çok önemli bir sırt ektensör kasıdır. Pilatesin görüldüğü üzere omurga sağlığına olan katkısı onu kendi alanında 1 numaralı egzersiz haline getirmektedir. Burada önemli olan noktalardan biri de bu egzersizin konusunda uzman bir eğitmenle yapılmasıdır.