Pilateste Zihin Ve Beden Bütünlüğünde Nefesin Önemi

pilateste zihin - bağdat caddesi pilates stüdyo

pilateste zihin – bağdat caddesi pilates stüdyo

Pilateste Zihin ve Beden Bütünlüğü

Pilateste zihin ve beden bütünlüğünde nefesin önemi sorunun cevabını vermeden önce Pilates Nedir?  sorusunu anlamak gerekir. Pilates, fiziksel ve zihinsel olarak kuvvet, esneklik ve koordinasyonu güçlendirirken zihinsel odaklanmayı da kullanma sanatıdır. Kontrol Biliminden (Controloji)  adını alan Pilatesin en önemli prensiplerinden biri de nefestir. Egzersizler sırasında doğru nefes alış ve verişi sağlanması hareketlerin kontrollü ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlar.

Pilateste zihin ve beden bütünlüğünü sağlayan nefestir. Pilates yönteminde nefes göğüs kafesinin her iki yanına doğru çekilir. Buna yansal nefes yada kaburgalar arası nefes denir. Pilates egzersizlerini yaparken abdominal kasılmayı sağlamak ve sürdürmek çok önemlidir. Bu özellikle nefes alış esnasında geçerlidir. Diyaframatik nefes alırken doğası gereği abdominalleri serbest bırakır. Pilateste de bu kasılmayı bırakmamak için nefes kullanılmaktadır.

Böylelikle egzersizleri gerçekleştirirken konsantrasyon arttırılır, hareketler için uygun olan kaslar devreye sokulur aynı zamanda hareketler için gerekli olan içsel ritim sağlanmış olur.

Pilateste nefes burundan alınır ağızdan verilir. Nefes alırken diyafram aşağı doğru iner,  göğüs kafesi ve çevresindeki boşluğu arttırır. Nefes verirken de diyafram rahatlar bu da göğüs kafesindeki boşluğun hacminde azalmaya sebep olur. İçerideki basınç dışarıdaki basınca eşitlemek hava ciğerlerinden dışarı atılır. Nefes kanı oksijenle doldurur ve hücresel düzeyde vücudu besler. Dolaşımı iyileştirir. Aynı zamanda zihni ve vücudu dinlendirir.

Bu saydıklarımızın haricinde egzersizlerdeki akışkanlığı ve keskinliği de yakalayabilmek için zihin ve beden arasındaki konsantrasyonu sağlayarak kasları (+) yönde (konsantrikli) ve (- ) yönde (eksantrikli) çalıştırmış oluruz. Hareketlerin içsel ritimlerini tutturabilmek içinde nefesi hareketlere eş zamanlı uyarlamanız gerekir.  Böylelikle kas odaklarını tutarak istenilen hedeflere en doğru şekilde varmış oluruz.

Sonuç olarak bir pilates zihin ve beden egzersizinden bahsedecek olursak nefes bu egzersizin vazgeçilmez bir unsurudur.