Postüral Kifoz ve Pilates

Postüral Kifoz ve Pilates Bağdat Caddesi Pilates

Postüral Kifoz Hakkında

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, fakat günümüz yaşam koşulları ile her yaşta yaygın olarak görülen,  kozmetik bir problem de olan postüral kifoz pilates egzersizleri ile düzeltilebilir mi? Bu soruya cevap vermeden önce omurganın yapısı ile ilgili biraz bilgilenmemiz gerekir.

Omurga, 33 omurdan oluşur.  İçinden geçen omurilik ve sinirleri korur, dik durmamızı, hareket etmemizi sağlar. Yükün eşit şekilde dağıtılması için S şeklinde ve esnek bir yapıdadır.

Boyun, sırt ve bel bölgesinde doğal kavisler vardır. Bu kavislerin açıları çeşitli sebeplerle artabilmektedir. Halk arasında kamburluk olarakta bilinen kifoz, boyun ve bel bölgesindeki kavisin öne doğru aşırı eğimi ile oluşmaktadır.  Yandan bakıldığında baş gövdeden öndedir. 50 derecinin üzerinde ki açılarda kifozdan bahsedilebilir.  Kifozun çeşitli sebepleri vardır. Doğuştan olabileceği gibi, hızlı boy uzamalarında omurganın ön tarafının oluşmaması sebebi ile kadınlarda doğumdan sonra, ileri yaşlarda osteoporoz gibi nedenlerle oluşabilmektedir.

Kifozun bir çeşidi olan postüral  kifoz;  kemik yapıda ilerleme özelliği olmayan, doğru açılarda oturma ve egzersizler ile düzeltilebilecek duruş bozukluğudur. Dik dur dendiğinde, mevcut kamburluk belirgin olarak düzeliyorsa postüral kifozdan bahsedilebilir.  Gövdeyi öne eğerek yapılan işlerle uğraşan kişilerde çok sık görülmektedir.

Kozmetik Açıdan Postüral Kifoz

Kozmetik bir problem de olan postüral kifoz, ilerleyen yaşlarda,  omurganın stres altında olması ve omurga eklemlerinin yıpranması ile birlikte, sırt ve boyunda hissedilen tipik bir ağrı ile yaşamı etkilemektedir.   Genellikle sabah ağrı yoktur.  Akşama doğru, vücudu arkaya doğru çekmeye çalışan kasların yorulması ile birlikte ağrı ortaya çıkmaktadır.

Peki pilates egzersizleri ile postüral kifozu önlemek,  oluşan kamburluğu düzeltmek mümkün müdür ? Postüral kifozun en büyük sebebinin kötü pozisyonda oturmak olduğundan bahsetmiştik. Oturma şeklimizi değiştirdikten sonra, diğer bir sebep olan fiziksel yetersizliklerin giderilmesi de gerekmektedir.  Postüral kifozda ,  omurga çevresindeki  sırt ve bel kasları güçlendirilmeli, önde bulunan göğüs ve karın kasları esnetilmelidir.

Burada, kasları güvenli bir şekilde kuvvetlendiren ve esneten, kişiye özel programlanan pilates egzersizlerinin önemi büyüktür.  Uzman eğitmen ve ekipmanlar ile uygulanan pilates egzersizleri, son derece güvenli ve problem odaklıdır. Bilinçli yapılan egzersizler ile bedensel  farkındalık artar. Pilates egzersizleri;  kaslardaki kuvvet ve esneklik dengesizliklerini düzeltip, doğru postüre ulaşmayı hedefler. Sonuçta ağrılar azalır, kozmetik olarak rahatsızlık veren görüntü düzelir;  duruş bozukluğu sebebi ile ileri yaşlarda oluşabilecek büyük sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olur.