ÖZEL DURUMLARDA PİLATES

Fibromiyalji ve pilates Kişilerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik yorgunluk olarak bilinen fibromiyalji; kadınlarda ve genç erişkin kişilerde sıkça görülür. Yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik, kas ağrıları ve uyku düzensizliklerine de neden olur. Buna bağlı olarak da kişilerin iş ve yaşam kalitesini etkileyerek motivasyon, verimlilik, dikkat ve algı azalmasına neden olur. Pilates, zihin ve beden bütünlüğünü sağlayan bir egzersiz olduğu için; zihinsel ve psikolojik gerginlik ve sıkıntılardan uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır. Fibromiyalji problemi yaşayan kişilere özel hazırlanan egzersiz çeşitliliğiyle hem kaslar kuvvetlendirilir. Aynı zamanda nefes ve esneme hareketleri ile desteklenen çalışmalarla fibrozitlerin dağılması, vücuda alınan oksijen miktarının artışı ve ağrıların azalması hedeflenir.

Osteoporoz ve pilates Osteoporoz (kemik erimesi); kemik yapısındaki bir bozukluk sonucu kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle ortaya çıkarak, kemiklerin kolayca kırılmasına ve deformasyonuna neden olmaktadır. Genellikle menopoz sonrasında kadınlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Osteoporoz problemi yaşayan kişilere pilates önerilmesinin amacı; kemik kaybının azaltma, kuvvetin artırılması ve düşme oranlarının azaltılmasıdır. Hafta da 1 yada 2 kez yapılan Pilates egzersizleri kişilerin hareket kabiliyetini artırmakta ve eklem gevşemesini desteklemektedir.

Skolyoz Sağlıklı bir vücut yapısında omurga önden ve arkadan bakıldığında düz olmalıdır. Skolyoz problemi yaşayan kişlerde ise omurgada sağa veya sola doğru eğrilik görülür. Skolyoz; genellikle kız çocuklarında ergenlik döneminde görülen omurganın üst sırt ve/veya alt sırt bölgesindeki bozukluk ile asimetrik S-C görünümünü alan bir yapıdır. Tedaviyi belirleyen en önemli faktör eğrilik derecesi ve kişinin yaşıdır. Erken tanı ve tedavi ile hastalar ameliyattan kurtarılabiliyor.

Pilates, skolyoz problemi olan kişilerde iki şekilde yaptırılabilir. Birincisi, skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlikte ilerlemeyi durdurma ve düzeltme hedeflenmektedir. İkincisi ise erişkinlik döneminde skolyoz problemi yaşayan kişilerin omurga esnekliğinin artırılıp duruş düzelmesi hedeflenmektedir. Skolyoz da pilates önerilmesinin nedeni omurga kaslarının güçlendirilerek ağrıların azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Ayrıca skolyozla beraber gelişebilecek kulunç yada omurga kireçlenmesi gibi problemlerin ortaya çıkması engellenebilir.