Fibromiyalji ve Pilates

Fibromiyaljisi olan bir üyeniz var ise onunla nasıl egzersiz yapılmalı? ve nasıl bir yol izlenmeli? Bu yazıda bunun cevaplarını arayacağız.

Öncelikle fibromiyalji nedir bununla başlayalım. Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabilir. Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik ve uyku düzensizliklerini beraberinde getiren kronik bir hastalıktır.

Kaslarda uzun süre devam eden ve vücutta git gide yaygın ağrılara sebep olabilen bir romatizma türüdür. Fibromiyalji hastalığı ilerlediği takdirde ağrılar gittikçe artar ve kişi artık ayağa kalkamaz hale gelir. Fibromiyaljisi olan kişiler hayatlarını kısıtlamaya uğratmadan günlük hayatlarına devam etmelidirler. Bunun en iyi yolu egzersiz yapmaktır. Çünkü egzersizin kasların güçlü ve esnek olmasını sağlama, kilo kontrolüne yardımcı olma ve hayatınızın diğer alanlarında aktif kalmanızı sağlama da önemli bir rolü vardır.

Egzersiz ve aktivite, hastaların fibromiyalji ve hissettikleri ağrı üzerinde kontrol sağlamalarını mümkün kılar. Bunun dışında egzersiz ile ağrıda ve yorgunlukta azalma olduğu, uykunun düzeldiği gözlemlenmiştir. Vücudun düzgün duruşunu sağlayan, kaslarımızı kuvvetlendiren ve dayanıklılığını arttıran egzersizler, hayatınızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Fibromiyalji hastalarında hareket ve egzersiz ağrıya sebep olabilmektedir. Bu nedenle egzersizleri yaparken çok zorlamadan yavaş tempolu olarak başlamak ve kaslar geliştikçe şiddetini arttırmak gerekir. Güçlendirme egzersizlerine haftada 2 gün olarak başlanır ve kaslar güçlendikçe haftada 3-4 güne çıkarılır. Güçlendirme için reformer veya mat pilates egzersizlerinin yanı sıra, teraband, pilates topu, çember gibi küçük ekipmanlar da kullanılabilir.

Unutmamalıyız ki fibromiyaljisi olan kişiler daha hassas olduklarından egzersizin miktarı; hafif orta düzeyde olmalıdır.