Pilates ve Spor Dalları – Pilates Hangi Spor Dallarına Destek Sağlar?

pilates ve spor dalları

Pilates ve Spor Dalları Hakkında

Pilates, erkek ve kadın olarak ayırt etmeksizin, her yaştan insanın yapabileceği bir egzersiz türüdür. Hareketler kontrollü olmaya başladıkça, stabilizasyon artar. Hareketlerin kontrollü bir şekilde yapılması, egzersizi yeterince iddialı bir hale getirmektedir. İleri seviye hareketleri uygulayabilmek için,  ciddi bir çalışma, disiplin ve kas kuvveti gerekmektedir.

Çeşitli spor dallarında aktif olan  kişiler, yapmış oldukları sporu desteklemek için pilatesin sağladığı güçlü merkezleme tekniğinden faydalanarak ,  egzersizlerini daha güvenli bir şekilde  yapabilirler. Sakatlanmaları önlemede, pilates egzersizlerinin önemi büyüktür. Pilates ile kas lifleri gerilerek vücudun esnekliği arttırılır. Kas gerginliği azaltılıp, sakatlanmalar önlenerek, kasların hareket açıları maksimuma çıkartılır. Sporcuların başarı ve performanslarını arttırmaları sağlanır. Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur. Vücut duruşu desteklenir, kas kontrolü sağlanır, konsantrasyon gücü arttırılır. Atletik performans üst seviyeye çıkar.

İleri ki yaşlarda kas kütlesi azaldığından, özellikle kuvvet, denge, dayanıklılık ve esneme egzersizleri önerilir.  Kadın ve erkek diye ayırt etmeden skolyoz, lordoz ve kifoz g gibi çeşitli problemler sebebi ile vücudu asimetrik kullanmak, kaslarda dengesizlik oluşturarak, zaman içerisinde postüral bozukluklara neden olabilir. Dolayısıyla pilates yaparak kasları eşit bir şekilde çalıştırmak, doğru ve orantılı bir şekilde güçlendirmek gerekir.

Pilates özellikle rotasyonu olan yani bel dönüşünün gerçekleştiği spor dallarından kayak, snowboard, buz pateni, kiteboard, box, surf, binicilik, golf, çekiç… vb gibi branşlara alt yapı sağlar. Aynı zamanda ayak bileği burkulmalarını ve kas yırtılmalarını minimuma indirir. Bu da yapılan spor dalının devamlılığının sağlanması ve performansının üst seviyeye çıkmasında önemli rol oynamaktadır.

Egzersizleri uygularken;

*Hareketlerin kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlamak,

*Nefesi hareketle senkronize etmek  ve konsantrasyonu arttırmak,

*Vücudun merkezlenmesi ve egzersizin ritmik akışkanlığını sağlanmak,

*Nefesi abdominal kasılmayı bırakmadan kullanabilmek,

*Koordinasyonu arttırmak hareketlerin doğru şekilde yapılmasını sağlar.

Bu metodu bulan Joseph Pilates , genç  yaşlarda jimnastik ve boks ile uğraşmıştır. Joseph Pilates’in de bir erkek olduğunu düşünürsek, sadece kadınlara özgü bir spor dalı olmadığına ikna olmamız daha kolay olur.