Kardiyovasküler Egzersizler ve Pilates

 

Kardiyovasküler Egzersizler – Bağdat Caddesi Pilates

Kardiyovasküler egzersizler ve pilates ile yağ yakımı ve kilo kontrolü sağlanabilir mi?

Yanlış beslenme, hareketsiz yaşam,  sağlık problemleri gibi çeşitli sebeplerle,  birçok kişinin problemi olan fazla kilolar için, kardiyovasküler egzersizlerin etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Dolaşım sistemi ile ilgili anlamına gelen kardiyovasküler egzersizler; çeşitli kas gruplarını aynı anda çalıştıran, belirli bir ritim ve sürede kalp atım hızını arttırarak yapılan egzersizlerdir. Koşmak, yürümek, bisiklete binmek, yüzmek aklımıza gelen ilk kardiyovasküler egzersizlerdir. Bu tip egzersizlerde eklem rahatsızlıklarına sıkça rastlanmaktadır. Spora başlama yaşı, kilo, kas ve kemik yapısı, yapılan sporun yoğunluğu istenmeyen sakatlıkların yaşanmasına davetiye çıkartmaktadır.
Pilates kasları güçlendiren, esnekliğini arttıran nefes tekniği ile tüm vücut sağlığını hedefleyen bir egzersiz sistemidir.  Pilates egzersizleri uzman eğitmenler tarafından yapıldığında son derece güvenlidir. Egzersizlerin kişiye özel olarak programlanması, sağlanacak faydanın maksimum olmasını sağlar. Pilates dersleri yaklaşık 60 dakika sürmektedir.

Kardiyovasküler egzersizler kadar yağ yakımı sağlanması mümkün olmamakla birlikte, pilateste  de  yağ yakımı sağlanır. Özellikle pilates ekipmanlarından olan reformer da jump board ile yapılan egzersizler kalp ritmini yükselten, eğlenceli çalışmalardır. Burada önemli olan konuların başında jump board egzersizini yapmadan önce öğrencinin doğru bir şekilde taşıyıcıya yatırılması ve doğru hizalanması gelmektedir.  Aksi takdirde yanlış sıçrama esnasında ayak bileği, diz ve kalça eklemine yapılan baskıdan dolayı vücutta istenmeyen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu sebeple konunun uzmanı bir pilates eğitmeni ile çalışılmalıdır. Aletli pilates yatarak yapıldığından, uygulama sırasında yerçekiminin etkisi azalır, eklemlere daha az yük biner.  Bu yönüyle sakatlanmalar açısından da son derece güvenlidir.

Örneğin basış bozukluğu problemi olan bir kişinin uzun süreli kardiyovasküler çalışmalar yapması ileri dönemlerde diz problemi gibi çeşitli sakatlanmalar yaşamasına sebep olabilir. Kas kuvveti veya esnekliği yeterli olmayan bir kişinin yaptığı kardiyovasküler çalışmalar da yine sakatlıklar yaşamasına sebep olabilir. Pilates egzersizleri ile esnekliği arttırılmış, güçlendirilmiş bir kas yapısına sahip olan, postür problemleri düzeltilmiş, vücudunu kontrol etmeyi öğrenmiş bir kişinin diğer spor branşlarını uygularken sakatlık riski yaşaması minimuma indirilmiş olur. Böylelikle pilates ile kendisine fiziksel bir alt yapı sağlayan bir kişinin kardiyovasküler çalışmalar yapması daha doğru olur.